in

Eγκαίνια του Αττικού Άλσους

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

5 Comments

Leave a Reply
 1. ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ πάντα δε
  ταύτα
  ?ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ?.

  Αθήνα, Μαιος 2010

  Αγαπητοί συμπολίτες Εννομου συμφέροντος.
  Κάτοικοι του περιβαλλοντικά καταπονημένου κέντρου της Αθήνας, ιδιοκτήτες ακινήτων, φορολογούμενοι, επανερχόμαστε με νέο φυλλάδιο για το Πεδίο του Άρεως, αυτή τη φορά για την ιστορία και τη νομοθεσία που το διέπει για να κατανοηθούν πλήρως οι λόγοι της αντίδρασης μας.

  -> Με το ΦΕΚ 201/27-7-1887 του Βασιλέως Γεωργίου Α εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως
  το οποίο ρυθμίζει τον χώρο του Π.Α πάνω στο αντίστοιχο σχεδιάγραμμα με
  ερυθρές εστιγμένες γραμμές. Με έκταση 477 στρεμμ. το Πεδίον του Άρεως περιλαμβάνει
  και την αποκαλούμενη έκταση Φινόπουλου και το δάσος της Σχολής Ευελπίδων.
  -> Τον Ιούλιο του 1900 (ΦΕΚ) το ΠτΑ κηρύχθηκε «κήπος», αλλά δύο χρόνια αργότερα, στις
  10-12-1902 ο Βασιλεύς, κηρύσσει την έκταση ΔΑΣΩΤΕΟ ΑΛΣΟΣ, που σημαίνει ότι πρέπει να φυτεύεται και να τυγχάνει περιποίησης. Έκτοτε ο χαρακτηρισμός αυτός παρέμεινε σε ισχύ. Έχει σημασία αυτό, γιατί σε δασωτέα έκταση δεν μπορεί κανείς, μα
  κανείς να κατασκευάσει οτιδήποτε. Σκεφθείτε τα δάση που κάηκαν πρόσφατα στην Αττική.
  -> ΠΑΡΚΟ και ΑΛΣΟΣ σημαίνουν στον νόμο το ίδιο πράγμα: ΔΑΣΟΣ, κι ας είναι τα άλση μιας
  πόλης εν μέρει φυτεμένα από ανθρώπινο χέρι. Επειδή είναι απαραίτητα για την επιβίωση,
  προστατεύονται με αυστηρή νομοθεσία.
  -> Το 1927 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών και δόθηκε προτε-
  ραιότητα στη διαμόρφωση του ΠτΑ, αφού το διεκδικούσαν για κατασκευή Δικαστικού Μεγά-
  ρου και Εθνικού Θεάτρου, ενώ η εταιρία Πάουερ (η τότε ΔΕΗ) πετούσε εκεί τα προϊόντα
  εκσκαφής της σήραγγας του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Κηφισιάς-Πειραιώς !
  -> Ο νόμος 4173 του 1929, άρθρο 150 παρ. 2 αναφέρει ότι τα κηρυχθέντα ως δασωτέα εδάφη
  δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό και κατόπιν αιτήσεως του Υπουργού
  Γεωργίας κατεδαφίζονται τυχόν εγειρόμενα κτίρια και κατασκευές.
  Το Πεδίο του Άρεως βρίσκεται μέσα στο ρυμοτομικό σχέδιο της Αθήνας, αλλά αυτό δεν
  σημαίνει ότι δεν είναι ΔΑΣΟΣ δασωτέο. Απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας του 1934.
  -> Σύμφωνα με το ΦΕΚ 282 Α του 1941 (μέσα στην Κατοχή !), το Πεδίο του Άρεως πρέπει
  υποχρεωτικά να συντηρείται και να επεκτείνεται.
  -> Στο φύλλο 4 τεύχος 4 της 10/11/1973 Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της
  Ελλάδος στο άρθρο 4 με τίτλο Πολεοδομία-Βασιλικά Διατάγματα “Περί Τροποποιήσεως του
  Ρυμοτομικού Σχεδίου Αθηνών” Εγκρίνεται ΜΟΝΟΝ στο Ναό των Ταξιαρχών, διαμόρφωση
  υπογείου χώρου για ανέγερση αποθήκης και αφοδευτηρίου. Στη δεύτερη παρ. αναφέρεται
  ότι η ανώτατη στάθμη της επικαλύψεως των ως άνω αναγερθησομένων υπογείων, αποθήκης
  και αφοδευτηρίου, σε κανένα σημείο της δεν επιτρέπεται να υπέρκειται της φυσικής
  στάθμης του εδάφους ( κάτι το οποίο σε έγγραφά της η Διαχειρίστρια Αρχή
  της Υπερνομαρχίας το παραβλέπει ).
  -> Διαχρονικά αργότερα θεσπίσθηκαν αυστηροί προστατευτικοί δασικοί
  νόμοι. Αρθρο 24 & 117 του Συντάγματος. Η υποχρέωση αναδάσωσης χάνεται μόνον εφόσον η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν
  δασική πριν από το 1975. ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΗΡΥΓΜΕΝΗ
  ΔΑΣΩΤΕΑ, ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ.
  -> Από το 1950 δημιουργείται το θέατρο Άλσος του Οικονομίδη, το Green Park και αργότερα το
  θέατρο Αλίκη. Παραχωρoύνται από την ΚΕΔ υπό τον ορο της ΜΗ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΔΡΩΝ
  & ΘΑΜΝΩΝ 5 ½ στρέμμ. στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Όρος που εν μια νυκτί
  δεν ετηρήθη και παρεβιάστη η δε έκταση διαστρώθηκε με ταρτάν και κτιριακά συγκροτήματα αυθαίρετα και παράνομα! ( σχετ.αεροφωτογραφίες ).
  Ως πρόσφατα το ΠτΑ ποδοπατούνταν από χιλιάδες κόσμου σε εκθέσεις βιβλίων,
  Ανθοκομίας και παρόμοιες φιέστες. Ευτυχώς αυτό σταμάτησε, δεν ξέρουμε όμως πότε θα ξαναρχίσει??
  -> Έγγραφο 1595 της 4/7/08 του Δασάρχη σύμφωνα με το Αρχείο του, δηλώνει ότι
  οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και πάσης φύσεως κατασκευές που έγιναν στο παρελθόν
  επί αναδασωτέας εκτάσεως του Πεδίου του Άρεως, όπως δρόμοι, πλατείες,
  αναψυκτήρια, θέατρο κλπ. εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου
  Γυμναστικού Συλλόγου ( παλαιό στίβο ), που εντάχθηκαν στο εγκεκριμένο
  Ρυμοτομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, έγιναν χωρίς έγκριση της αρμόδιας
  δασικής αρχής δηλαδή αυθαιρέτως και χωρίς να έχει εγκριθεί αρμοδίως άδεια επέμβασης.

  Όλα τα άλλα, αγαπητοί συμπολίτες, είναι εκ του πονηρού. Οι πυρκαγιές του 2007 και του 2009, όπου και χάθηκαν 250,000 δασικά στρέμμ. μας κόβουν τον αέρα που αναπνέουμε, ανεβάζουν τη θερμοκρασία της πόλης κατά 2-3 βαθμούς και μας παροτρύνουν και εξαναγκάζουν σε?αγορά κλιματιστικών με κυβερνητικές επιδοτήσεις.
  Τώρα έρχονται και οι «παράπλευρες απώλειες» της περιβαλλοντικής καταστροφής από την «Ανάπλαση» του 2008 που & πότε θα ολοκληρωθεί και κοστίζει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ ?. Έτσι σε περιόδους «ισχνών αγελάδων» και πρωτοκαθεδρίας στην διαφθορά για την μικρή μας χώρα η σπατάλη δεν έχει τέλος. Ενώ η σύμβαση προέβλεπε ρητά να πάει το 59% σε κατασκευαστικές – οικοδομικές εργασίες και μόνον το 9% σε φυτοτεχνικές, κατανομή ούτως ή άλλως παράλογη για Δασική έκταση, τώρα ανατρέπονται τα ποσοστά και μας λένε σύμφωνα με τα έγγραφα τους ότι το 60% δαπανάται………. για φυτοτεχνικές εργασίες, επειδή ξεσηκώθηκε ο κόσμος.
  Και εύλογο το ερώτημα, πού ξέρει ο πολίτης πού πάνε τελικά τα τεράστια αυτά ποσά σε περίοδο κρατικής υπερχρέωσης?..όταν σημαντικές εκτάσεις εντός του Π.Α σφραγίζονται και συμπιέζονται με δομικά υλικά, κανάλια, σκάφες απο μπετό και πρόσθετους δρόμους.
  Το πρώην Φυτώριο εκτάσεως 8 ½ στρεμμάτων δεν περιλαμβάνεται στην εν λόγω Ανάπλαση και ενώ ο υπευθυνος ιδιώτης όφειλε και σε συνεργασία μαζί με τον Δντη του πάρκου να μεταφυτεύουν εντός της δασικής εκτασης τα δενδρύλλια, ολα τα παρελθόντα ετη ουδεμία ουσιαστική συντήρηση πραγματοποιήθηκε. Σήμερα λοιπόν υλοποιείται το προταθέν Αναπλαστικό Σχέδιο 08 του συγκεκριμένου Δημοσίου Εργου, το οποίο ΟΧΙ μόνον αφήνει στη τύχη του το Φυτώριο μαζί με τα δύο μικρά αυθαίρετα κτίσματα του αλλά και το εξαφανίζει κυριολεκτικά απο τον χάρτη α ) ανευ δενδρυλλίων και β ) το εξαφανίζει λογικά και απο τον προταθέντα προυπολογισμό καθότι η αντιπαραβολή των επίσημων σχεδίων της Μελέτης Εφαρμογής απεικονίζει υποδηλώνοντας τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Επιπλέον η έκταση των Κτιρίων Διαχείρισης πρόσωπο με την οδό Ευελπίδων αποτυπώνεται με πρόσθετες κατασκευές Μπετόν και σύμφωνα με τα σχέδια ως αποκλεισμένη απο την κοινχρησία και περιφραγμένη.

  Το κωμικοτραγικό και ηρωνικό της κατάστασης ειναι οτι αρχάς του 2010 ανακαινίστηκε μια μεγάλων διαστάσεων αίθουσα στο απέναντι ευρισκόμενο «5» Αστέρων ξενοδοχείο Park της Λεωφ. Αλεξάνδρας και της οποίας κύρια χαρακτηριστικά στο ολο «ντεκόρ» είναι κορμοί δένδρων που συγκρατούν την οροφή. Διορατικότατοι λοιπόν οι διαχειριστές του Park Hotel και για την αποτελεσματική προσέλκυση πελατών, υποψιαζόμαστε ορθά επραξαν & αντελήφθησαν οτι μετά το «Καταστροφικό πλήγμα απο την Συσσώρευση πολλαπλών δομικών επεμβάσεων και οικοδομικών κατασκευών στην εκταση του Π.Α» οι κάτοικοι αυτής της πολύπαθης πρωτεύουσας για να ανακαλύψουν ¨Τα Δένδρα¨ θα πρέπει να επισκέπτονται τα ξενοδοχεία και τα μουσεία μας!

  Μα, θα απορήσετε, δεν υπάρχει Επιτροπή Κατοίκων ; Ναι, υπήρχε, έκανε ορισμένες καλές πράξεις, αλλά αφότου η κ. Υπερνομάρχης δημοσιοποίησε τα έργα της «ανάπλασης» για αγνώστους λόγους η Επιτροπή προφανώς αυτοδιαλύθηκε. Ένα μέλος της απέμεινε, που, διαθέτοντας τα κλειδιά των περιφράξεων, ξεναγεί με τις ευλογίες της υπερνομαρχίας τον κόσμο στα υπό ανάπλαση έργα με περίφραξη συρματοπλέγματος και λινάτσας «μπούρκας – φερετζέ», που αφαιρούν από το ΠτΑ εξήντα συνολικά στρέμματα, υποβαθμίζοντας και καλύπτοντας το με νταμαρόχωμα και μετατρέποντας το με «σκληρές επιφάνειες», ( εκτιμητικά 5-6,000κυβ.μ μπετόν ) όπου αργότερα ενδεχομένως κάποιος άλλος πολιτικός θα στήσει μαγαζιά και τραπεζοκαθίσματα. Το υπόλειμμα αυτό μιας πάλαι ποτέ Επιτροπής συνεντευξιάζεται και δημοσιεύει ανακρίβειες, μη όντας σε θέση να κατανοήσει τις βίαιες καταπατήσεις του νόμου και του κοινωνικού συμφέροντος. Η απάντησή του είναι «και πού θες να ξέρω εγώ ;»

  Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ? της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα που δούλεψε επί πολλούς μήνες με τα τοπογραφικά σχέδια, και κυρίως με μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμών, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρέτων.
  Πολλοί εξέχοντες πολίτες και 25 Αθηναίοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι…….
  Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης ? συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού – Ιστορικού Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com
  http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews

  “Καί τούς πονηρούς μή ποτ’ αύξαν’ εν πόλει κακοί γάρ εμπλησθέντες ή νομίσματος, ή πόλεος εμπεσόντες είς αρχήν τινά, σκιρτώσιν αδόκητ’ ευτυχησάντων δόμων – ?Ευριπίδου Ερεχθεί”

 2. THE QUEST………………στά δασικά.

  Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη διαφημιζόταν Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ του Πεδίου του Αρεως ως “Παράδεισος στις μακέτες” {τυχαίος ο τίτλος;;] και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις! ότι θα ολοκληρωθούν πρίν την άνοιξη του 2009!.

  Ακόμη σε άλλο άρθρο της εφημερίδας FREE SUNDAY την 24/10/10 καταγραφόταν, ότι πίσω απο τα “ονόματα με τις εργολαβίες”, στόν αποκαλούμενο “Πράσινο ενεργειακό σχεδιασμό” απασχολήθηκε το “Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων $ Εφαρμογών”.!

  Σήμερα εν έτη 2010-11 με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι “ιδίοις όμμασι” πραγματοποιήθηκαν, αποκλειστικά χωματουργικές-οικοδομικές εργασίες, εν “κρυπτώ & παραβύστω” εδώ και 3 έτη, (αρχείο διαχρ.ψηφ.φωτό), Σφράγιση γής – ενταφιασμός δομικών υλικών, μαρμαροκυβολιθοστρώσεων, στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα Beton-arme, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης του Π.Α), δηλαδή τά 230-60=170 στρέμμ…..και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε που τοποθετήθηκαν,εδώ και τώρα, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000φυτ./170στρεμ. = 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, που επικαλούνται!!!!!

  Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ 1 στρέμμα = με 1000 τετρ.μέτρα.

  Τουτέστιν ομιλούμε γιά περίπου, (1000/553), χονδρικά 2 φυτεύσεις που να εμπεριέχουν και φύτευση δένδρου σέ κάθε…………………………….τετραγωνικό μέτρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

  ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ περαιτέρω.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com
  http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews

Αφήστε μια απάντηση

Τα πάρτυ γενεθλίων στο “Παίξε Γέλασε” για τους νικητές των διαγωνισμών “Στιγμές” και “Μεγάλες Διακοπές”

Πάσχα στο Δασικό Χωριό!