in ,

Γνωριμία με το αρχαίο δράμα και τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ

Γνωριμία με το αρχαίο δράμα και τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ

«Το αρχαίο θέατρο όπως το βλέπουμε και το αισθανόμαστε σήμερα, για τον άνθρωπο που ζει σήμερα, αυτό είναι το μέλημά μας»
Κάρολος Κουν

Το SAY YES, η πιο δραστήρια ομάδα της πόλης έχει σχεδιάσει μια εξαιρετική εκδήλωση για όλους εκείνους που λατρεύουν το θέατρο. Αν ανήκετε σ’ αυτούς που μετρούσατε τις μέρες μέχρι να δημοσιευτεί το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Αν καταστρώνεται ολόκληρο σχέδιο για να δείτε πόσες και ποιες παραστάσεις θα παρακολουθήσετε το καλοκαίρι, τότε ναι, σίγουρα αυτή η συνάντηση σας αφορά.

Το ραντεβού θα δοθεί το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας και ο στόχος θα είναι η καλύτερη γνωριμία με το αρχαίο δράμα καθώς και με τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ. Αρωγός σ’ αυτή τη συνάντηση θα είναι η Δρ. Ελένη Γκίνη, καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και δραματολόγος, συνεργάτης σε πολλές σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα.

dnp

Η ειδικός, από την μεριά του θεατή αυτή τη φορά, θα ενορχηστρώσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τις εξής κεντρικές θεματικές και ερωτήματα:

– Αν και γιατί το αρχαίο δράμα μας αφορά σήμερα. Πώς δηλαδή έργα γραμμένα σε μια τόσο μακρινή εποχή μπορούν να έχουν σχέση με το δικό μας εδώ και τώρα.
– Κλασική vs μοντέρνα φόρμα. Η αυθεντική εμπειρία ή μια εναλλακτική, εκσυγχρονισμένη προσέγγιση αποκαλύπτει στο θεατή την διαχρονική αξία ενός έργου;

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, η κυρία Γκίνη θα μας «ξεναγήσει» στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, επισημαίνοντας ποιες είναι-κατά τα φαινόμενα- οι πιο αξιόλογες παραστάσεις, τόσο σε σχέση με τη θεματική, όσο και υπό το πρίσμα των συντελεστών.

Τέλος, όλη η ομάδα θα επιλέξει μια παράσταση από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου, βάζοντας τις βάσεις για την καλοκαιρινή εξόρμηση του SAY YES στο αρχαίο αργολικό θέατρο.

Save the date and… SAY YES: «Το Αρχαίο Δράμα από τη Θέση του Θεατή», Τετάρτη 8 Μαΐου, 19:00-21:00 στον privé χώρο του café-bar Black Duck. Είτε στο χειμερινό (Χ. Λαδά 9Α) ή δίπλα στο καλοκαιρινό (Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7). Θα εξαρτηθεί από τον καιρό που ακόμη δεν λέει ν’ αποφασίσει. Και τα δύο, ωστόσο, βρίσκονται δίπλα στο σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο», ενώ διαθέτουν τουαλέτα και μπάρα στην είσοδο για ΑΜΕΑ. Περιορισμένες θέσεις. Δηλώσεις συμμετοχής έως και 4 Μαΐου.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση ΕΔΩ.

Κριτική συμμετέχοντος

“Ξεκολλάμε από τη ρουτίνα, μαθαίνουμε καινούργια άλλα πράγματα, βλέπουμε φίλους, γνωρίζουμε νέα μέρη, κόσμο διαφορετικό που δεν θα γνωρίζαμε στα μέρη που ήδη κυκλοφορούμε ή στις δουλειές μας. Είμαστε χαρούμενοι. Και πριν και κατά τη διάρκεια της αναμονής (φοβερή παρηγοριά στα ζόρια της καθημερινότητας να έχεις κάτι ωραίο να περιμένεις) και μετά (super after effect). Τι ωραία. Ευχαριστούμε πολύ.”

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ, 19:00- 21:00
Μια καλύτερη γνωριμία με το αρχαίο δράμα αλλά και τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το αρχαίο δράμα από τη θέση του θεατή

Τα αρχαία κείμενα είναι θέατρο, κι όχι κείμενα κλεισμένα σε βιβλιοθήκες, όχι μουσειακά ντοκουμέντα»
Κάρολος Κουν

Παρά τις αντιρρήσεις του Κουν, οι περισσότεροι πρωτογνωρίσαμε το αρχαίο δράμα σαν μέρος της διδακτέας ύλης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – πάντα σαν κείμενα κι όχι σαν θέατρο…

Για να αρχίσουμε μετά να ανεβοκατεβαίνουμε τα σκαλιά του Ηρωδείου, του Λυκαβηττού και της Επιδαύρου, σε μια πιο συνειδητή προσπάθεια να παρακολουθήσουμε αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια που λέγεται…

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ                                                                                                                                       

Τα έργα του αρχαίου δράματος τραγωδίες και κωμωδίες – εμπνέουν, συγκινούν, προβληματίζουν, προκαλούν. Άλλο τόσο και οι σκηνικές τους παρουσιάσεις.
Το ξέρουμε. Έχουμε φύγει από παραστάσεις ενθουσιασμένοι, απογοητευμένοι, αμήχανοι…
Αλλά πάντα κοιτάμε με ενδιαφέρον το νέο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, για να ξεχωρίσουμε τι θα είναι φέτος το καινούριο, το σημαντικό!

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Οι φίλοι του SAY YES θα συναντήσουμε την Δρ. Ελένη Γκίνη, καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και δραματολόγο, συνεργάτη σε πολλές σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα.
Η κα. Γκίνη (Λένα, για όσους την έχουμε ήδη γνωρίσει από προηγούμενες συναντήσεις) θα καθίσει μαζί μας από την μεριά του θεατή και θα μας βάλει σε μια ζωντανή συζήτηση, με ερωτήσεις και απαντήσεις για θέματα, όπως:

 Αν και γιατί το αρχαίο δράμα μας αφορά σήμερα, πώς έργα γραμμένα σε μια τόσο μακρινή εποχή μπορεί να έχουν σχέση με το δικό μας εδώ και τώρα.

 Κλασσική ή μοντέρνα φόρμα; Η αυθεντική εμπειρία ή μια εναλλακτική εκσυγχρονισμένη προσέγγιση αποκαλύπτει στο θεατή την διαχρονική αξία;

Κάποιες αφορμές που μαζί με τις δικές σας ερωτήσεις και σχόλια θα μας δώσουν ιδέες και εργαλεία ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο το αρχαίο δράμα σαν ενημερωμένοι κι ενεργοί θεατές.

 

 

ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Η Λένα θα μας ξεναγήσει ακόμα στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, επισημαίνοντας ποιες είναι οι – κατά τα φαινόμενα – πιο αξιόλογες παραστάσεις, τόσο από πλευράς θεματικής, όσο και από πλευράς συντελεστών, εμπλουτίζοντας τα κριτήρια επιλογής μας.

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

Τέλος, θα διαλέξουμε μαζί μια από τις παραστάσεις του φεστιβάλ Επιδαύρου, ώστε να προγραμματίσουμε εξόρμηση ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο για να την παρακολουθήσουμε παρέα και να απολαύσουμε (ξανά) τη μαγεία αυτού του τόσο γοητευτικού χώρου. Σ΄ αυτό φυσικά συμμετέχει όποιος το επιθυμεί.

«Το αρχαίο θέατρο όπως το βλέπουμε και το αισθανόμαστε σήμερα, για τον άνθρωπο που ζει σήμερα, αυτό είναι το μέλημά μας»
Κάρολος Κουν

ΧΩΡΟΣ                                                                                                                                                                                                                                                                       

 Η συνάντηση θα γίνει σε έναν όμορφο prive χώρο του cafe-bar BLACK DUCK multiplarte. Στο χειμερινό (Χ.Λαδά 9Α) ή δίπλα στο καλοκαιρινό (I.Παπαρρηγοπούλου 5-7) – θα εξαρτηθεί από τον καιρό που ακόμα δε λέει να αποφασίσει…  Και τα δύο είναι στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο σταθμό μετρό “Πανεπιστήμιο”.
(Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα ενημερωθούν έγκαιρα.) Μετά τη συζήτηση, συνεχίζουμε τη βραδιά στο μπαρ του BLACK DUCK με ποτάκι κι ανοιξιάτικες μουσικές.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το Black Duck Multiplarte είναι από τα ελάχιστα μαγαζιά του κέντρου με τουαλέτα και μπάρα στην είσοδο για ΑΜΕΑ, κάτι που στην Ελλάδα δυστυχώς θεωρείται δευτερεύον.

Κόστος συμμετοχής: 10e/ άτομο (δεν περιλαμβάνεται ο καφές ή το ποτό που θα παραγγείλετε)
Η θέση κατοχυρώνεται με την πληρωμή, καταθέτοντας τα χρήματα στο λογαριασμό EUROBANK / IBAN: GR 3402603740000740200498915 (δικαιούχος: SAY YES). Μην ξεχάσετε να γράψετε όνομα και εκδήλωση. Μπορείτε να πληρώσετε και μέσω viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/conference/black-duck-multiplarte/say-yes-to-arxaio-drama-apo-tin-meria-tou-theati/
Για να κρατηθεί η θέση στο όνομά σας είναι απαραίτητο να μας ενημερώσετε για την παρουσία σας, μέχρι τη Δευτέρα 6/5, με fb message ή με μήνυμα στο email: Μετά από αυτήν την ημερομηνία δεν γίνονται δεκτές ακυρώσεις κι επιστροφές χρημάτων, μια που θα έχουν κρατηθεί οι θέσεις για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες γι΄αυτό φροντίστε έγκαιρα για την κράτησή σας. Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις, στείλτε μήνυμα στο ή στο fb στη σελίδα SAY YES Δράσεις & Εκδηλώσεις για τη Ζωή & τον Πολιτισμό

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιξε αυλαία το 11ο ARC FOR DANCE FESTIVAL στο Θέατρο Olvio

Η “Γέρμα” του Λόρκα σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Θέατρο Θησείον