in

Γίναμε μεταλλωρύχοι στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας

Τώρα που έχει έρθει η άνοιξη αποφασίσαμε να πάμε στη Φωκίδα για ημερήσια εκδρομή.
Περνώντας από την Αμφίκλεια, με μικρές στάσεις στο γραφικό χωριό Δροσότοπος, στην πλατεία με τα πλατάνια και τις πηγές, στη Χαιρώνεια για να θαυμάσουμε το γιγάντιο άγαλμα του λέοντα, και στο ιστορικό Χάνι της Γραβιάς, τέλος φτάσαμε στο 51χλμ προς Άμφισσα όπου βρίσκεται το Βαγονέτο, το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας.
Εκεί βρίσκονται τα μεταλλεία της Γκιώνας για την εξόρυξη βωξίτη. Οι άνθρωποι που δούλεψαν εκεί θέλησαν να διαφυλάξουν και να εκθέσουν τις μνήμες τους από τα μεταλλεία. Μία στοά, η 850 που από το 1972 έχει πάψει να λειτουργεί, έχει μετατραπεί σε τουριστικό και εκπαιδευτικό προορισμό.
Αρχικά, περιηγηθήκαμε στο μικρό μουσείο με μακέτες, εργαλεία, όργανα, ορυκτά κλπ. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε βίντεο με αφηγήσεις προσώπων που εργάζονταν στο ορυχείο στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Μετά είδαμε μια προβολή σχετικά με το πώς σχηματίστηκε ο βωξίτης στη γη και πώς καθαρίζεται χημικά. Ακολούθησε μια εικονική γεώτρηση για αναζήτηση πετρωμάτων.
Το τρίτο μέρος ήταν το πιο εντυπωσιακό. Κατεβήκαμε με ασανσέρ 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, στη στοά 850. Φορέσαμε τα ειδικά κίτρινα κράνη και μπήκαμε στα μικρά βαγονέτα που έμπαιναν οι μεταλλωρύχοι και κυλήσαμε στις ράγες μέσα στις στοές του ορυχείου. (Το μέρος δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς). Εκεί ζήσαμε την εμπειρία εξόρυξης βωξίτη, εντυπωσιαστήκαμε από την μορφολογία του εδάφους πριν και μετά την εξόρυξη, είδαμε εικονική έκρηξη, νιώσαμε την δύσκολη καθημερινότητα των εργατών, ακούσαμε τις φωνές τους, πατήσαμε σε μικροσκοπικά κομμάτια βωξίτη και ακούσαμε τον ήχο τους, μυρίσαμε την υγρασία του χώρου στις υπόγειες στοές. Μέσα σε δύο ώρες μάθαμε τόσα για τα μεταλλεία όσα δεν είχαμε μάθει μια ζωή. Η εντεκάχρονη κόρη μου κοιτούσε εκστασιασμένη γύρω της.
Στο δρόμο της επιστροφής μιλούσαμε πολύ ώρα για όλα όσα ζήσαμε. Μια βιωματική εμπειρία σπάνια και μοναδική.
www.vagonetto.gr

19 Comments

Leave a Reply
 1. Μοναδική εμπειρία, έχουμε πάει στο ΒΑΓΟΝΕΤΟ οικογενειακώς πρόπερσι με τα αγόρια μας ηλικίας 5 & 9 και ξετρελάθηκαν! Μονοήμερη και το συνδυάσαμε με βόλτα στο Χάνι της Γραβιάς.

 2. Δεν ειχα ιδεα γι΄αυτο!!!! πρέπει να έχεις κλεισει ξεναγηση ή γενικά είναι ανοιχτο και σε μεμονωμένους επισκεπτες σε καποιες ωρες λειτουργίας;
  Κόστος ανά επισκέπτη;;;
  πόση περίπου ώρα θελεις απο Αθήνα;;;
  σε βομβαρδισα με ερωτησεις αλλά όντως φαινεται πολύ ενδιαφερον!

  • Πρέπει να έχεις κλείσει θέση γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες. Μπορείτε να κλείσετε ηλεκτρονικά για την ημέρα και ώρα που θέλετε στο http://www.vagonetto.gr. Κόστος Γενική είσοδος: 12 €, παιδιά έως 6 ετών: 5 €, παιδιά 6-18 ετών: 10 €.
   Υπολογίστε ότι από Αθήνα χωρίς στάσεις θέλετε κάτι λιγότερο από 2,5 ώρες.
   Πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον. Έχουν περάσει 4 μέρες και ακόμη σχολιάζουμε στο σπίτι αυτά που είδαμε.

 3. Είναι μοναδική εμπειρία. Πήγαμε πέρυσι με το μμικρό ( 5 χρονών τότε) και είχαμε καταενθουσιαστει.
  Είχαμε πάει με πουλμαν (οργανωμένη εκδρομή) με γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο που οργανώνει εκδρομές. Μετά συνεχίσαμε για Ιτέα. Πλήρωσα θυμάμαι 15 ευρώ (ενηλικας) και 6 για το παιδί.Ητανε μέσα και τα εισιτήρια για το βαγονεττο.

 4. Είναι καταπληκτικό όλο αυτό που έχουν δημιουργήσει εκεί! Πηγή μάθησης και εξερεύνησης…να φανταστείτε πως ανήκουμε σε μια από τις χώρες που παράγει μεγάλο ποσοστό βωξίτη παγκοσμίως και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού εξορύσσεται στη Φωκίδα. Πραγματικά αξίζει και σαν διαδρομή και σαν προορισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Ο Εμίλ…απλά υπέροχος

Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο Δήμο Ταύρου -Μοσχάτου