Στη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε σε νέα στέγη, τον Ελληνικό Κόσμο, συμμετείχαν πολλοί αξιόλογοι φορείς, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ , το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κ.α.
Το βέβαιο είναι ότι παραβρέθηκε πλήθος κόσμου που διψά για επιστημονική παρατήρηση, που θέλει τα παιδιά του να γίνουν κοινωνοί της γνώσης ώστε να τη μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές.
Αναζητώντας το πρόγραμμα της βραδιάς, ομολογώ ότι μετά δυσκολίας επιλέξαμε ορισμένα εργαστήρια και προβολές . Μας εντυπωσίασαν πολύ δύο παιδικά εργαστήρια :
- ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕΧΕΙ, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου τα παιδιά με απλά λόγια και διαδραστικό τρόπο κατανόησαν έννοιες σχετικές με τα μετεωρολογικά φαινόμενα.
- Μαθήματα Αστρονομίας με φορητό πλανητάριο του παραπάνω φορέα.
Είδαμε δύο εκπληκτικές προβολές στο Θόλο σχεδιασμένες από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, η μία για μια Αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας και η άλλη για την Αρχαία Αγορά Αθηνών ,καθισμένοι αναπαυτικά στις θέσεις μας.
Επίσης, μείναμε με το στόμα ανοιχτό με τα πειράματα και τις διαδραστικές επιδείξεις των ερευνητών που θέλησαν όχι μόνο να μας εντυπωσιάσουν ,αλλά και να μας εξηγήσουν κάθε πείραμα χωριστά!
Κατόπιν, συνομιλήσαμε με τον καλλιτέχνη και φιλόσοφο Βασίλειο Αράπη, του οποίου έργα εκτίθεντο στο φουαγιέ του κτιρίου ΘΕΑΤΡΟΝ και ανταλλάξαμε άφθονες απόψεις σχετικά με τους πίνακες, τη φιλοσοφία, τη σύγκρουση επιστήμης και θείου.
Τέλος, η επιστημονική βραδιά μας τελείωσε με 3d προβολή με τίτλο <Από τη γη στο Διάστημα και πάλι πίσω>. Και λίγο πριν την αποχώρησή μας, στον αίθριο χώρο ,περάσαμε από τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης ατενίζοντας τον αθηναϊκό ουρανό και κάνοντας μια βόλτα από το φεγγάρι…
Αναμφισβήτητα φύγαμε με γεμάτες μπαταρίες, γεμάτα μυαλά και ανοιχτά μάτια. Θεωρώ ότι ο απώτερος σκοπός της εκδήλωσης επετεύχθη… οι επιστήμονες δώρισαν τη γνώση στο ευρύ κοινό που την αγκάλιασε θερμά.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση και ειδική μνεία στους πλείστους εθελοντές που βρίσκονταν διάσπαρτοι σε όλους τους χώρους .
Δεν γνωρίζαμε για αυτήν την εκδήλωση, την μάθαμε κατά τύχη και τελευταία στιγμή. Παρόλα αυτά ο μπαμπάς με τον μεγάλο γιο (ετών 13) κατάφεραν να την επισκεφθούν και τους άρεσε πολύ. Παρακολούθησαν και ζωντανή σύνδεση με το CERN. Θα προσπαθήσω να θυμάμαι την ημερομηνία, ώστε του χρόνου να το οργανώσουμε καλύτερα και να το επισκεφθούμε όλοι. Χρειαζόμαστε τέτοιες διαφορετικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις.