in

Ήμασταν στη πρεμιέρα της παράστασης «Ας ερχόσουν για λίγο» στον Ελληνικό Κόσμο

Η ζωή και το έργο του συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ παρουσιάζεται στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου σε σκηνοθεσία και κείμενο του Δημήτρη Μαλισσόβα και το elamazi ήταν στην πρεμιέρα της παράστασης.
Η υπόθεση ξεκινά σε ένα καμαρίνι με ηθοποιούς που ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη παράσταση Αφιέρωμα στο Μιχάλη Σουγιούλ, ενώ την ίδια στιγμή το πνεύμα του πραγματικού συνθέτη εμφανίζεται, σχολιάζει, παρεμβαίνει, χωρίς να γίνεται αντιληπτό στους παρευρισκόμενους.

gia-ligo-1
Ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιουλτζόγλου (το αληθινό του όνομα) που έγραψε πάνω από 750 τραγούδια ενσαρκώνεται από τον ταλαντούχο Γιάννη Μπέζο ο οποίος επιδεικνύει τραγουδιστικά την υπέροχη φωνή του! Οι θεατές ταξιδεύουν στα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Αιδίνιο της Μικράς Ασίας, τη μετακίνηση της οικογένειας στο Σμύρνη και τη τελική μετακόμιση στην Αθήνα. Γνωρίζουν τους έρωτες που τον σημάδεψαν και τα πρόσωπα που πορεύτηκαν μαζί του.
Όλες αυτές οι περιοχές χάραξαν βαθιά το έργο του δημιουργού και επηρέασαν μουσικά τόσο τον καλλιτέχνη Σουγιούλ όσο και τον άνθρωπο Μιχάλη. Έγραψε εκατοντάδες τραγούδια σε ρυθμούς ταγκό, ρομάντζες, βαλς, καντάδες, δημοτικά ακόμη και πατριωτικά και τα περίφημα αρχοντορεμπέτικα, γνωρίζοντας πάντα την αποθέωση από το κοινό.
Ο Γιάννης Μπέζος μπαίνει βαθιά στο ρόλο και υποδύεται σε σεβασμό και επαγγελματισμό το κεντρικό ήρωα, με το χειμαρρώδες στοιχείο, τη ζωντάνια και την ανθρωπιά που τον χαρακτηρίζει. Τα αστεία και τα σχόλια που παρεμβάλλει κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο, προβληματίζουν τον Έλληνα, κερδίζουν το γέλιο και τη καρδιά του!
Έκπληξη προκαλούν οι ηθοποιοί Τάνια Τρύπη, Βαλέρια Κουρούπη, Ελένη Καρακάση, Γιάννα Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Κατσώλης, Σταύρος Νικολαϊδης, Γιώργος Παράσχος και Σταύρος Μαρκάλας που δεν διστάζουν να τραγουδήσουν γνωστά τραγούδια του καλλιτέχνη, εκτός από την ιδιότητά τους ως ηθοποιούς.
Σαράντα τραγούδια – επιτυχίες του σπουδαίου συνθέτη και μαέστρου ακούγονται επί σκηνής και συνοδεύονται από δεκαμελή ορχήστρα υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.
Σε όλη τη παράσταση η πρόζα είναι τόσο δεμένη με το μουσικό μέρος που γίνονται ένα, αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά. Στο μουσικό μέρος «κινείται» κυρίως η αξιέπαινη τραγουδίστρια Ευρυδίκη και πλήθος ηθοποιών.
Το κείμενο, που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Μαλισσόβας, στο πρώτο μέρος δημιουργεί περισσότερο προβληματισμό και μέσα από τη εσωτερική φωνή του συνθέτη διακρίνονται αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της Ελλάδας του τότε και του τώρα, ενώ πλανάται η απορία αν πόλεμος έχει τελειώσει πραγματικά.
…και στο τέλος μας εξηγεί ο καλλιτέχνης για την προέλευση της λέξης Σουγιούλ, από τη σύνθεση δυο τούρκικων λέξεων που μεταφράζονται σε «νερό» και «δρόμος».
Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε! Φεύγοντας από το θέατρο, ακόμα κι αν «δεν έχετε γνωρίσει» λεπτομερώς το δημιουργό Μιχάλη Σουγιούλ, θα αφυπνιστείτε πνευματικά, θα αγαπήσετε τα τραγούδια του, το τόπο μας, τη ζωή ολόκληρη…

πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Είδαμε την παράσταση “Ο ουρανός πάνω από την πόλη”.

Απολαυστική η ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ