in ,

Ήμασταν στη πρεμιέρα της παράστασης “Οι Εφευρέσεις που Άλλαξαν τον Κόσμο” στο Θέατρο Γκλόρια

Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Η πολλά υποσχόμενη παραγωγή ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ προβλέπεται ότι θα κερδίσει τη καρδιά των μικρών κα μεγάλων θεατών, χάρη στην πρωτοτυπία και την ιδιαίτερη θεματική του!

Παραβρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης στη παιδική σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια και τα μηνύματά μας είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Η παράσταση πλαισιώνεται γύρω από έναν αφηγητή, τον Γιάννη Σαρακατσάνη, ο οποίος έχει αναλάβει με μεράκι τόσο το κείμενο όσο και την σκηνοθεσία της. Ο ίδιος συνοδεύει τους θεατές στο μαγικό ταξίδι των εφευρέσεων που καθόρισαν την ζωή και τη πορεία του ανθρώπου, τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας όσο και στην μετάδοση της γνώσης.

Η παράσταση έχει πολλά ατού.

Το κλειδί της παράστασης είναι η απλότητα στη μετάδοση των μηνυμάτων, καθώς πολλές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις μεταλαμπαδεύονται αβίαστα στα παιδιά χωρίς νοηματικά κενά και παρανοήσεις. Όλα εξηγούνται με απλότητα, αλλά χωρίς απλοϊκότητα. Εφευρέσεις, όπως ο τυπογράφος, ο τηλέγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, περιγράφονται και αναπαριστώνται επί σκηνής χάρη στη παραστατικότητα του θιάσου( Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη) και στη προβολή video wall που λειτουργεί επικουρικά στην περαιτέρω κατανόηση των νοημάτων.

Η ιστορική αναδρομή απλώνεται στα βάθη των αιώνων με αναφορές στη νεολιθική εποχή και την ανακάλυψη του τροχού ,ενώ φτάνει μέχρι το μέλλον παρουσιάζοντας εφευρέσεις που βρίσκονται καθ’ οδόν. Θα ακούσετε  ιστορικά στοιχεία τα οποία ακόμα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θεατές δεν γνωρίζουν.

Η σκηνοθεσία διαθέτει ευρηματικότητα και πρωτοτυπία, καθώς ο αφηγητής, αρκετά διασκεδαστικά, παρεμβαίνει στη πλοκή και λειτουργεί ως σχολιαστής των τεκταινόμενων για να βοηθήσει στην εμβάθυνση των μηνυμάτων από το κοινό.

Άλλα προτερήματα είναι οι πλούσιοι αστεϊσμοί και το πηγαίο χιούμορ που πηγάζει από τους διαλόγους μεταξύ των ηθοποιών, ενώ δεν θα πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστη την επικοινωνία και τη διαδραστικότητα μεταξύ των κοινού και ηθοποιών.

…και επειδή το θέατρο οφείλει να οξύνει τη κριτική σκέψη των θεατών του , στην παράσταση αυτή «μπαίνουν εμβόλιμα» κοινωνικά μηνύματα σχετικά με την απουσία εφευρετών γυναικείου φύλου που χάραξαν την ιστορία, τουλάχιστον μέχρι το 1867 που έκανε την εμφάνισή της η Μαρί Κιουρί με την εφεύρεση της Ραδιενέργειας, χάρη στην οποία τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ.

Με μια φωνή, στο τέλος, λίγο πριν κλείσει η αυλαία, οι ηθοποιοί καλούν τους μικρούς θεατές να γίνουν οι επόμενοι εφευρέτες του μέλλοντος… ένα κάλεσμα στο αύριο της επόμενης γενεάς.

Πληροφορίες για τη παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

17 Comments

Leave a Reply
  1. ήμασταν κι εμείς και περάσαμε τέλεια!Σίγουρα όμως δεν απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία προτίμησαν να τρώνε πατατάκια καθόλη τη διάρκεια της παράστασης!!!

  2. Πόσο σ’ ευχαριστούμε ELAMAZI για την ευκαιρία που μας έδωσες να παρακολουθήσουμε χτες το πρωί αυτή την όμορφη και πολύ εκπαιδευτική παράσταση. Τα παιδιά (8 και 9 ετών) ξετρελάθηκαν, μας ρωτούν, μας ζητάνε βιβλία σχετικά με εφευρέτες! Νομίζω ότι πολλά σχολεία θα την προτιμήσουν φέτος (όχι άδικα), αν κρίνω από το πλήθος των εκπαιδευτικών που ήταν χτες στο θέατρο. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης ήταν απολαυστικός, απλός, πολύ μεταδοτικός, μας δίνει την αίσθηση ότι πραγματικά απολαμβάνει αυτό που κάνει (και όλος ο θίασος). Η σκηνοθεσία πολύ ευρηματική, μου άρεσε το λιτό σκηνικό, ο τρόπος που σου μεταδίδει τόσες γνώσεις χωρίς να σε κουράζει. Είναι μια παράσταση που θα απολαύσουν φέτος μικροί και μεγάλοι. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ELAMAZI που κάθε μέρα μας συντροφεύει, μας ενημερώνει και ομορφαίνει τη ζωή μας!!!

  3. περίμενα να δω τα πρώτα σχόλια, γιατί ήμουν περίεργη για το πώς θα μεταδοθούν στα παιδιά τόσες γνώσεις, εφευρέσεις, ονόματα κλπ χωρίς να κουραστούν. Το βάζω στο πρόγραμμα λοιπόν αμέσως!

  4. Ήμασταν κι εμείς εκεί. Εκπληκτική παράσταση και σκηνοθεσία. Τα παιδιά, με απλό και κατανοητό τρόπο μαθαίνουν για τις μεγαλύτερες εφευρέσεις. Συμφωνώ ότι η παράσταση είναι για λιγο μεγαλύτερα παιδιά

  5. Κι εμείς πιστεύουμε ότι παιδιά από έξι ετών, και πάνω για να μην πω οκτώ, μπορούν να την παρακολουθήσουν, εκτός κι αν πρόκειται για παιδί θαύμα. Επίσης, είναι σημαντικό όχι μόνο να καταλαβαίνουν μια παράσταση τα παιδιά αλλά και να την απολαμβάνουν.

  6. όσο πιο μεγάλα τα παιδιά (κατά τη γνώμη μου άνω των 8) τόσο το καλύτερο για τα ίδια αλλά και για τα άλλα παιδιά. Είναι μια παράσταση δύο ωρών, αν το παιδί δεν την απολαμβάνει θα αρχίσει να ενοχλεί

Αφήστε μια απάντηση

Είδαμε την παράσταση “ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ”!

Παρακολουθήσαμε τη “Νίκη” στον Ελληνικό κόσμο