in

Ένας απολαυστικά …δύσκολος άνθρωπος!

Οι λάτρες του παιδικού αρχαίου θεάτρου θα απολαύσουν σίγουρα τη παράσταση ΕΝΑΣ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ που παίζεται στο θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου .Το elamazi ήταν και αυτό εκεί και σας την προτείνει ανεπιφύλακτα.

DSC08350 (1)

Λίγα λόγια για την υπόθεση της κωμωδίας του Μενάνδρου, που εντάσσεται στη Νέα Κωμωδία, πρέπει να έχετε υπόψη σας προτού πάτε με τα παιδιά σας. Λοιπόν, κάποτε στην πόλη της Αθήνας ζούσε ένας δύσκολος άνθρωπος που δεν είναι άλλος από τον Κνήμωνα ,ένα φτωχό ηλικιωμένο που αρέσκεται σε γκρίνιες και τσακωμούς με τους γειτόνους του και με οποιονδήποτε προσπαθήσει να του μιλήσει. Η αποστροφή προς τους άλλους, μάλιστα, μεγαλώνει όλο και περισσότερο, αφού δίπλα στο σπίτι του βρίσκεται ο βωμός του Θεού Πάνα, με αποτέλεσμα να καταφθάνουν συνεχώς Αθηναίοι για να κάνουν λατρείες στο θεό και να θορυβούν πολύ!

Το μοναδικό πρόσωπο που συναναστρέφεται με καλή διάθεση είναι η όμορφη κόρη του, που μαζί με μια υπηρέτρια διαμένουν στο καλυβάκι του Κνήμωνα. Να σημειώσω ότι ο ηλικιωμένος έχει και ένα γιο, το Γοργία από άλλο γάμο που μένει ακριβώς απέναντί του ,αλλά δεν τον συμπαθεί. Η μοίρα το’ θελε και ο θεός Πάνας ρίχνει τα μαγικά του σε ένα πλουσιόπαιδο, το Σώστρατο με αποτέλεσμα να ερωτευτεί τη κόρη του Κνήμωνα και να προσπαθεί διακαώς να τη ζητήσει σε γάμο από τον πατέρα της. Η πρώτη προσπάθειά του να τον προσεγγίσει στέλνοντας ένα δούλο του αποτυγχάνει… Η συνέχεια επί σκηνής!!!

DSC08354

Η κωμωδία αυτή θα σας αρέσει, γιατί έχει πολλές λαϊκές αλήθειες και διδάγματα, όπως τόσα δράματα του αρχαίου θεάτρου. Η σημαντικότερη από όλες είναι ότι η κακοτοπιά, δηλαδή η κακοθυμία δεν ωφελεί πουθενά και, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο ήρωας, τον εμπόδισε να χαρεί τόσα στη ζωή του, δεν κέρδισε τίποτα τόσα χρόνια.
Θεωρώ ότι είναι καλοσχεδιασμένη και οργανωμένη στο σύνολο της τόσο σκηνοθετικά όσο και νοηματικά. Δεν έχει χάσματα που πιθανόν να μπέρδευαν τα παιδιά. Πάντως, οι διάλογοι είναι τυπικοί των αρχαίων κωμωδιών και θυμίζουν σε πολλά αυθεντική αρχαία κωμωδία, πλαισιωμένη στα παιδικά πρότυπα, φυσικά. Οι υποκριτές όλοι τους με ταλέντο , ζωντάνια αναπαρέστησαν τους ήρωες ,αλλά ιδιαίτερα ξεχωρίσαμε το Κνήμωνα !

Μην περιμένετε μια παράσταση με πολλά εφέ και λαμπερούς στολισμούς . Άλλωστε, δεν αρμόζει στη φύση της συγκεκριμένης κωμωδίας. Λιτή και απέριττη ως προς τα σκηνικά με στόχο να διδάξει και να ψυχαγωγήσει τους μικρούς και τους μεγάλους θεατές. Μου έκανε εντύπωση η χρήση προσωπείων που είχαν οι ηθοποιοί ορισμένες φορές ,τυπικό χαρακτηριστικό των αρχαίων κωμωδιών. Να σημειώσω ότι θα περίμενα ο βωμός του θεού Πάνα να ήταν περισσότερο διακριτός.
Στα ατού της παράστασης θεωρώ ότι είναι και η μουσική ένδυση ,πρωτότυπη και με διδάγματα!

Για να περάσετε ακόμα καλύτερα, θυμηθείτε να κουβεντιάσετε με τα παιδιά σας την υπόθεση του έργου και να συζητήσετε λίγο για το αρχαίο δράμα της εποχής!

Παίζουν οι ηθοποιοί Ανδρέας Αριστοτέλους, Ιζαμπέλλα Φούλοπ, Παύλος Θωμόπουλος, Δώρα Μπογιατζή, Γιώργος Τσουρουνάκης, Δήμητρα Μάρακα

Συντελεστές
Διασκευή: Ανδρέας Αριστοτέλους- Γιάννης Κλειδέρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κλειδέρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιράντα Τζανακάκη
Χορογραφίες: Γιάννης Κλειδέρης- Μιράντα Τζανακάκη- Ανδρέας Αριστοτέλους
Κοστούμια: Replica
Μουσική σύνθεση: Παυλίνα Κατσή
Επεξεργασία ήχου: Άννα Μουζάκη
Στίχοι: Ανδρέας Αριστοτέλους- Γιάννης Κλειδέρης
Σκηνικά: Replica- Λεωνίδας Σαμπάνης
Φωτισμοί: Γιώργος Λεβεντούρης
Σκηνοθ. Trailer: Βασίλης Θωμόπουλος
πληροφορίες
Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου»
Κουντουριώτου 40 & Μυριοφύτου 55 ,Αιγάλεω (μόλις 5’ λεπτά από το Μετρό Αιγάλεω).
Κάθε Σάββατο στις 17:00
Τηλ. 6947981221

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

1 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η Σάσα σε μύθους αρχαιοελληνικούς!!

Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο